Den 12. marts 2020 blev startskuddet for et hæsblæsende digitalt tigerspring. Landet lukkede ned, og danskerne måtte træde ind i en ny digital virkelighed. Der skulle tænkes anderledes – hurtigt.
Både virksomhedsejeren og den enkelte medarbejder blev pisket ud i en digital hverdag, der på få uger gav vind i sejlene til en historisk og verdensomspændende digital transformation. Helt uventet, meget dramatisk og yderst interessant. For krisen er i fuld gang med at blotlægge hvad der kræves af fremtidens virksomhed og medarbejdere, og mange af de nye tendenser er utvivlsomt kommet for at blive. Vi mærker det hos Salary, og du mærker det helt sikkert også på din arbejdsplads. Derfor vil jeg se nærmere på de erfaringer, vi har gjort os undervejs, og undersøge hvordan de kommer til at præge fremtidens arbejdsliv.
Hvem kom igennem?
Omstillingsparathed var allerede et slidt ord inden Corona. Men det er klart, at dem der kom trygt igennem de første måneder, var i stand til, og villige til at omstille sig hurtigt.
Det gælder alt fra medarbejderen, der måtte droppe berøringsangsten over for online møder til den lokale caféejer, der måtte trylle sin brunch om til take away. Det var imponerende at se, hvor hurtigt nytænkningen og kreativiteten blomstrede i de hårdeste uger. Netop evnen til at innovere og omstille sig var altafgørende, og det bliver ikke mindre aktuelt fremover – ligesom det naturligvis giver mening at være bedre rustet til lignende kriser i fremtiden.
Prøv Salary gratis
Hvordan kom de igennem?
Corona-krisen er den største omlægning af arbejdslivet siden anden verdenskrig. Fra den ene dag til den anden sad vi pludselig derhjemme og prøvede at finde hoved og hale i ting som Slack, Teams, Skype, Zoom, webinars og remote access. De formelle møder på kontoret blev afløst af uformelle, virtuelle møder hjemme fra stuen, der kunne udføres i joggingbukser mellem surdejsbagning, Paw Patrol og hjemmeskoling.
Alligevel viser flere undersøgelser, at mange virksomheder har formået at opretholde samme produktivitetsniveau under krisen. Nogle virksomheder, som f.eks. Codan, har endda oplevet en stigning i produktiviteten, og indført hjemmearbejde som en blivende mulighed for medarbejderne.
Digitaliseringen sparer tid i sig selv, og når transporten til og fra arbejde, forretningsrejser samt lange frokoster også skæres væk, har man pludselig flere timer i døgnet – ligesom det selvfølgelig også har en betydning for klimaet. Det har ovenikøbet vist sig, at hjemmearbejdet kan have en positiv indflydelse på work-life balancen, og jeg forventer, at fremtidens medarbejdere vil se muligheden for periodisk hjemmearbejde som en selvfølge.
Hvad sker der nu?
Den øgede digitalisering på arbejdspladsen har altså bragt en masse positive ændringer med sig. Mere innovation. Ekstrem omstillingsparathed. Større produktivitet. Bedre work-life balance. Mere bæredygtighed. Corona sprængte rammerne for arbejdslivet. Hvad bliver det næste?
Fremadrettet bliver der mindre fokus på, hvor arbejdet udføres, og mere fokus på resultaterne. Med den øgede fleksibilitet vil medarbejderen kunne planlægge sit arbejde, så det passer til den enkelte opgave og medarbejderens egen hverdag, og derved skabe bedre resultater i kombination med work-life balance. Hvilket vil resultere i en konkurrencemæssig fordel for virksomheden.
Denne forandring er kommet for at blive. For at imødekomme dette tror jeg, at næste fase kommer til at handle om administrationen.
Vi kan se, at mange af de traditionelle regnskabsprogrammer, som f.eks. Navision, nu også bliver cloud baserede for større virksomheder. Tunge, komplekse og tidskrævende systemer skiftes ud med intelligente og intuitive systemer, der i stigende grad skaber værdi på tværs af administrationen.
Den yngre generation vil have større forventning til de digitale løsninger i virksomheden på tværs af alle funktioner i organisationen, og disse skal kunne imødekomme en hverdag, hvor flere arbejder remote. Her kommer vi ikke udenom administrationen.
Fremtiden kalder på enkle, innovative digitale løsninger, der bidrager til virksomheders nye behov. Fleksible og effektive løsninger der imødekommer den nye måde at arbejde på, og skaber en fleksibel og effektiv administration. Heldigvis er det netop hvad Salary arbejder for hver dag. Før, under og efter Corona. Vi er dagligt optaget af at finde på nye, innovative måder, at sprænge rammerne for løn og administration, og kommer snart med en banebrydende nyhed, som kommer til at ændre måden, vi tænker løn på.
Vi står endnu stærkere med de erfaringer, vi fik under krisen. Vi skal bruge erfaringerne positivt fremadrettet, og vi håber, at alle er blevet inspireret til at gøre det samme som os, så vi sammen kan omstille vores samfund til en ny tid efter Corona.
Vi skal ikke takke Corona-krisen for noget som helst, men vi kan takke hinanden for at have løst en umulig situation med digital innovation og kreativitet. Det er der fremtid i, og det vil gøre at danske virksomheder står endnu stærkere i fremtiden.
Prøv Salary gratis