Ferieloven

Alt du skal vide om den nye ferielov – for medarbejdere og virksomheder

Den nye ferielov 2020

Den nye ferielov trådte i kraft 1. september 2020, efter en overgangsperiode fra 1. august 2019 frem til 31. august 2020.

Men hvad har det betydet for både medarbejdere og arbejdsgivere?

Bliv klogere på den nye ferielov – og hvilke konsekvenser den vil have for din arbejdsplads.

På denne side gennemgår vi:

  1. Hvad indeholder den nye ferielov?
  2. Hvorfor ændres ferieloven?
  3. Hvad skal man være opmærksom på som arbejdsgiver?
  4. Hvad skal man være opmærksom på som lønmodtager?

 

Hvad indeholder den nye ferielov?

Den største ændring i forhold til ferieloven er, at den nye ferielov ændrer optjeningsperioden af ferie fra at være januar til januar til at være fra ansættelsesdatoen og frem.

Medarbejderen optjener derfor fra ansættelsesdatoen hver måned 2,08 feriedage, som kan bruges med det samme. Det betyder, at man fremadrettet optjener ferie med løn fra den dag, man påbegynder i et nyt job.

Tidligere har det være sådan, at man har afholdt forskudt ferie. Det betyder, man optjente feriepenge i kalenderåret før, man kunne afholde sin ferie. Med den nye ferielov er der blevet indført samtidighedsferie.

Vi har listet de mest betydningsfulde ændringer her:

  1. Ændring i optjeningsperioden – fra ansættelsesdato og frem
  2. Ændring i afholdelelsesperioden – følger fremadrettet kalenderåret

 

Denne video fra ATP beskriver kort og godt overgangen til den nye ferielov.

Mini-ferieåret – ferie i overgangsperioden til den nye ferielov

Overgangsperioden medfører, at feriepenge indfryses i en feriefond i denne periode.

Det betyder, at man som lønmodtager ikke er i stand til at optjene helt det samme antal feriedage i 2019 og 2020 som normalt. Det er arbejdsgiverens ansvar at indberette og indbetale feriepengene.

Fordi ferieåret kun varer 5 måneder, bliver det også referet til som “Mini-ferieåret.” Det betyder, at lønmodtagere kun har 16,64 feriedage frem for de traditionelle 25 feriedage.

Alle feriepenge du opsparer i perioden august 2019 – august 2020 bliver sat ind på den obligatoriske pensionsopsparing Lønmodtagernes Feriemidler. Det indefrosne beløb bliver derfor først frigivet, når du går på pension.

Læs mere om overgangsperioden

 

Det skal du vide om Lønmodtagernes Feriemidler

I overgangen til den nye ferielov er der blevet oprettet en ny fond ved navn Lønmodtagernes Feriemidler. Kort fortalt betyder den nye ferielov, at der sker en ‘indefrysning’ af medarbejderens optjente feriepenge. Pengene udbetales først, når medarbejderen bliver pensioneret. Feriepengene bliver indefrosset i fonden Lønmodtagernes Feriemidler. Her kan du læse alt det, der er værd at vide om fonden.

Ny ferielov? Enkelt.

Bliv klar til den nye ferielov på 5 minutter. Vi har lavet en hjælpepakke med alt, hvad du har brug for. Få tilsendt Salarys guide, og bliv klogere på de nye regler.

Hvad med mit ferietillæg?

Det obligatoriske ferietillæg på 1% bliver også påvirket af den nye ferielov. Når du får dit ferietillæg udbetalt i maj 2020, vil du kun få for otte måneder, frem for de normale 12 måneder. Det er, fordi de – som det også hændte med feriepengene – er indefrosset i den obligatoriske pensionsopsparing.

Mange overenskomster har også aftale om en højere sats for ferietillæg. Hvad der sker med det resterende beløb kan altså variere. Du bør kontakte din fagforening, hvis du har spørgsmål til, hvordan de udbetales.

Efter 1. September 2020 skal ferietillægget enten udbetales løbende som andele, der svarer til medarbejderens afholdte ferie eller to gange om året. Det er arbejdsgiveren, som bestemmer hvilke metode, der anvendes.

Du får udbetalt dit ferietillæg for 1. september til 31. maj med din løn for maj. Tillægget for det resterende ferieåret bliver udbetalt med din løn for august.

 

Hvorfor ændres ferieloven?

Tilbage i 2015 gav EU-kommissionen Danmark et påbud om at ændre sin ferielov, da den var i strid med de grundlæggende sociale rettigheder om et mindstemål af årlig betalt ferie.

Sidenhen har regeringen arbejdet på implementering af denne nye ferielov, som træder i kraft september 2020. Implementeringen af den nye lovgivning har taget tid, fordi de konkrete tiltag og løsninger først skulle sættes i overensstemmelse med fagforeningernes kollektive overenskomster.

 

Hvad skal man være opmærksom på som arbejdsgiver i forhold til den nye ferielov?

Som virksomhedsejer er der en del interne processer, der skal opdateres til at passe til den nye ferielov.

Vi anbefaler, at man anvender et lønsystem, der håndterer overgangen til den nye ferielov. På den måde er der én bekymring mindre i denne overgangsperiode.

Salary håndterer hele overgangsperioden for dig.

Det betyder, at du som arbejdsgiver ikke skal tage stilling til noget før 2021, hvor du skal bestemme dig for, om virksomheden skal indbetale hele den skyldte summen for overgangsåret til Lønmodtagernes Feriemidler; betale dem i takt med, at opsparingen udbetales til medarbejderne eller en kombination, hvor I betaler fuld ud for nogle medarbejdere, men ikke andre.
Når du har taget den beslutning, sørger Salary for at lave indberetningen til feriekonto. Det eneste, du skal gøre, er at godkende indberetningen, når den bliver lavet i august/efteråret 2020. Salary bogfører hver måned det skyldige beløb til feriefonden i dit bogføringssystem, så du løbende kan se, hvor meget det drejer sig om.

 

Hvem er omfattet af ferieloven?

Ferieloven gælder kun for lønmodtagere og altså ikke personer på offentlig forsørgelse, dagpenge eller lignende. Det betyder blandt andet, at alle funktionærer og ansatte under overenskomst er omfattet af ferieloven.

 

Hvad skal man være opmærksom på som lønmodtager i forhold til den nye ferielov?

Som lønmodtager bliver du påvirket af ændringer i forhold til afholdelse af din ferie.

Afholdelsesperioden ændres

Hvor vi førhen har haft ferieåret fra maj til maj ændres dette nu med den nye ferielov. I bund og grund betyder det, at du som lønmodtager vil optjene arbejdsgiverbetalt løn allerede fra den dag, du påbegynder dit nye job.

Eksempel:
Marie bliver ansat d. 1. august 2020 i en ny virksomhed. Marie ønsker herefter at afholde to ugers sommerferie i august, men hun har endnu ikke optjen arbejdsgiverbetalt ferie. Her er der to mulige måder, at Marie kan afholde sin ferie:

  1. Marie afholder ferie uden løn
  2. Marie aftaler med sin arbejdsgiver, at hun får arbejdsgiverbetalt ferie forudrettet. Skulle Maries situation ændre sig, så hun ikke længere er ansat i virksomheden, fratrækkes ferien alligevel i hendes lønseddel.

 

Ferietillæg, feriefridage, feriepenge og feriegodtgørelse

Der er visse ting, som ændres ved den nye ferielov og så er der nogle, der forbliver de samme. Elementer som ferietillæg, feriefridage, feriepenge og feriegodtgørelse fremkommer alle af din lønseddel og ændres ikke i forhold til den nye ferielov. Vi har lavet en gennemgang af lønsedler for medarbejdere, hvor vi gennemgår forskellige elementer af en lønseddel, og hvad de betyder.

 

Hvad gør jeg med de optjente feriepenge, hvis min medarbejder forlader virksomheden?

Når du opsiger en medarbejder i lønsystemet, så sørger Salary automatisk for at eventuelt opsparet ferie bliver afregnet og indbetalt til feriekonto. I denne video viser vi hvor enkelt det er.

 

Hvordan giver jeg mine medarbejdere ferie på forskud?

Ønsker du at give dine medarbejdere ferie på forskud, så er du det nemt at gøre i Salary. I denne video viser vi hvordan.

 

ali
quote-icon
Vi bruger Salary fordi det er nemt, ligetil, og sparer en masse tid.
Hassan Staytie
Bogholder og driftsansvarlig i Ali's Bageri

Kom gratis i gang, med Danmarks hurtigste lønsupport

Du hjælpes godt i gang af vores kompetente supportere, der altid sidder klar ved tasterne på chat og e-mail. Du kan være helt tryg med vores lønsupport i ryggen –  hvis der opstår problemer, er vi hurtigt ude.

Nyheder, guides og tips om løn

Lønseddel med bud
NYT FRA SALARY

Der er ikke noget bedre end at få leveret ting til døren. Den varme pizza man netop har bestilt. De nye sneakers fra Zalando. …

Smart adgangsstyring
NYE FUNKTIONER

Vi modtager hele tiden input fra vores netværk af bogholdere, og jeres feedback hjælper os med at gøre lønsystemet endnu stærkere – tak for …

Salary vil sikre succes for SMVer
NYT FRA SALARY

Der er god grund til at hylde de små- og mellemstore virksomheder (SMVer). De står nemlig for 50% af beskæftigelsen i den private sektor, …