Har du mere end 20 medarbejdere? Lad os tage en snak om, hvad Salary kan gøre for dig.

Søgnehelligdage

Man kan ikke regne med godt vejr i det danske forår. Til gengæld kan du regne med, at der i foråret falder en masse helligdage på hverdage. Disse helligdage kaldes søgnehelligdage.

De ekstra fridage falder sikkert på et tørt sted efter vinterens mørke og kulde. Men hvilken betydning har fridagene for dine medarbejdere og deres løn?

I dette indlæg får du svar på dine spørgsmål om søgnehelligdage. Vi hjælper dig med at få styr på:

  • Hvad er søgnehelligdage?
  • Hvad med løn på helligdage?
  • Timelønnede: SH-betaling og SH-opsparing
Prøv Salary gratis


Hvad er søgnehelligdage?

“Søgnedag” betyder “hverdag” – en søgnehelligdag er altså en helligdag, som falder på en hverdag. Søgnehelligdage omtales ofte ved forkortelsen SH-dage. Søgnehelligdage drejer sig altid om følgende dage:

  • Skærtorsdag
  • Langfredag
  • Påskedag (mandag)
  • Pinsedag (mandag)
  • Kristi himmelfartsdag (torsdag)

Derudover er der også helligdage, der sommetider kan være søgnehelligdage. Disse dage falder på forskellige ugedage – og når de falder på hverdage, er de altså søgnehelligdage. Dage, der sommetider er søgnehelligdage, er:

  • 1. juledag (25. december)
  • 2. juledag (26. december)
  • Nytårsdag (1. januar)

Til slut er der også en række dage, der for mange er betalte fridage, men ikke er helligdage:

  • 1. maj
  • Grundlovsdag (5. juni)
  • Juleaftensdag (24. december)
  • Nytårsaftensdag (31. december)

Grundlovsdag er en lukkedag for butikker, men ikke en helligdag. 

Hvis du er i tvivl, om disse dage er betalte fridage, bør du tjekke den overenskomst eller aftale, der er gældende i din virksomhed.


Hvad med løn på helligdage?

Der er forskel på, hvordan søgnehelligdage påvirker lønnen for fastlønnede og timelønnede medarbejdere.

Fastlønnede medarbejdere

Uanset hvornår helligdagene falder, skal en månedslønnet medarbejder have fuld månedsløn. For fastlønnede medarbejdere er SH-dage altså en form for ekstra fridag betalt af arbejdsgiveren.

Det er ikke tilladt at reducere medarbejderens løn eller kræve, at medarbejderen arbejder over på et andet tidspunkt for at indhente de manglende timer.

Timelønnede medarbejdere

Hvis en helligdag falder på en dag, hvor en timelønnet medarbejder normalt skulle have været på arbejde, går medarbejderen glip af arbejdstimer – og det påvirker vedkommendes løn.

Derfor er det i mange overenskomster indført, at arbejdsgivere skal dække den manglende løn med en SH-betaling. SH er altså på den måde en hjælpende hånd til timelønnede medarbejdere.

Har du brug for at finde ud af, om din timelønnede medarbejder skal have SH-betaling på søgnehelligdage, skal du slå det op i medarbejderens overenskomst.

Hvis din timelønnede medarbejder ikke er ansat under en overenskomst, og I ikke har aftalt SH-betalingen i ansættelseskontrakten, tjener medarbejderen ikke løn på SH-dage.

Prøv Salary gratis


Timelønnede: SH-betaling og SH-opsparing

Som arbejdsgiver er det dit ansvar løbende at opspare et beløb til din medarbejders SH-konto. Beløbet er som regel en procentdel af medarbejderens løn.

SH-opsparingen bruges til at dække den manglende løn på de søgnehelligdage, hvor din medarbejder skulle have været på arbejde. Beløbet kaldes søgnehelligdagsudbetaling – eller SH-udbetaling.

Medarbejderens overenskomst bestemmer, hvor meget du skal opspare. I overenskomsten kan du som regel også se, hvornår SH-betalingen skal udbetales til medarbejderen.

I nogle overenskomster har den ansatte ret til 5 feriefridage. I så fald bruges SH-opsparingen til at afholde feriefridagene. Derfor skal du huske at tjekke, hvad der er aftalt i overenskomsten.

Nogle arbejdsgiver håndterer søgnehelligdage og fritvalgsordning sammen, når der skal laves løn. Læs mere om fritvalgsordning.

Hvad sker der ved fratrædelse?

Hvis din medarbejder fratræder sin stilling, skal du sikre dig, hvad der står i overenskomsten. Her kan du nemlig også se, om du skal udbetale eller overføre SH-pengene til feriepenge.

Hvis der er overskud tilbage på opsparingen, når kalenderåret slutter, skal SH-pengene typisk udbetales med årets sidste lønseddel. Sørg altid for at tjekke, hvad der står i overenskomsten.


Gør lønnen mere enkel med Salary

Leder du efter et mere overskueligt og brugervenligt lønsystem til at håndtere elementer som Søgnehelligdage? Følg vores andre tilfredse kunders eksempel og se, hvordan du kan gøre hverdagen nemmere med Salary – Danmarks letteste lønsystem

 

Opret gratis