Har du mere end 20 medarbejdere? Lad os tage en snak om, hvad Salary kan gøre for dig.

Iværksætter

Overvejer du at blive iværksætter? Vi har samlet alt du behøver at vide for at kaste dig ud i det.

Har du en god idé?

Den gode idé – der både er nyskabende, realisérbar og mulig at skabe en forretning omkring – har altid været en central hjørnesten for en iværksætter.

På denne side går vi i dybden med iværksætteri og startup virksomheder og kommer med gode råd, fif og inspiration til dig, der ønsker at blive iværksætter.

Vi kommer omkring følgende:

Hvad er en iværksætter?

En iværksætter er en person, som starter sin egen virksomhed fra bunden.

Hvis ordet ‘iværksætter’ brydes op og vendes lidt på hovedet, bliver det meget tydeligt:

Der er tale om en person, der ‘sætter’ noget ‘i værk’ (altså i gang).

Man plejer at bruge udtrykket om personer, der starter virksomheder, der enten skaber og producerer nye produkter eller sælger en ydelse.

Forhåbentlig vokser iværksætterens virksomhed, og der er behov for at ansætte flere medarbejdere i virksomheden. På den måde bliver der skabt arbejdspladser, og det er selvfølgelig godt – både for virksomheden, men også for samfundet generelt.

Derfor er iværksættere og iværksætteri generelt et meget positivt ladet ord, som eksempelvis politikere elsker og ønsker at støtte.

Hvem kan blive iværksætter?

Det kan alle i princippet.

Som nævnt kræver det formentlig som hovedregel ‘kun’, at du har fået en god idé til et produkt eller en ydelse, der kan udfylde et hul i markedet.

Den gode idé er dog bare begyndelsen. For det kræver meget mere at blive en succesfuld iværksætter.

Her er bare nogle af de ting, du formentlig får brug for, hvis du vil lykkes med dit iværksættereventyr:

  • Faglige kompetencer: Hvis du eksempelvis vil starte en virksomhed, der sælger en ydelse indenfor IT-branchen, kræver det efter alt at dømme, at du ved noget om feltet. Eksempelvis via din uddannelse eller øvrige erfaringer på det givne felt.
  • Et stærkt drive: Det er næsten sikkert, at du løbende gennem dit iværksætteri vil blive mødt af modstand og tvivl. Måske fra din bank? Dit netværk? Din familie? Nogle vil mene, du er skør eller har fået en dårlig idé eller andet. Og derfor er det nødvendigt, at du som person har et stærkt drive, et stort mod, ser muligheder og ikke tager et nej for et nej.
  • Økonomi: Uanset om din idé handler om at producere verdens bedste køleskab eller sælge en konsulentydelse, har du med stor sandsynlighed brug for kapital – eksempelvis til indkøb af materialer og andet. Derfor er det en god idé at have penge på kistebunden, før du kaster dig ud i livet som iværksætter.

Selvstændig eller iværksætter – hvad er forskellen?

Det er svært at komme med en præcis og klar forskel mellem de to.

For begge parter – både en selvstændig og en iværksætter – har startet deres egen virksomhed, som de arbejder for.

Nogle vil måske argumentere for, at den selvstændige ønsker at forblive selvstændig (altså ene mand/kvinde i virksomheden).

Mens iværksætteren på den anden hånd har et ønske om, at virksomheden skal vokse og ansætte flere medarbejdere.

10 tips til kommende iværksættere

Hvad skal der til for at blive iværksætter, og hvordan gør du konkret, hvis du vil i gang?

Det dykker vi ned i her, hvor du får 9 tips, som alle iværksættere ville ønske, de havde fået, dengang de startede:

 

Tip #1 → Ideen

Som nævnt er den gode og nyskabende idé i centrum for enhver iværksætter.
Men hvordan får jeg så gode idéer? Her er nogle gode fif, der forhåbentlig kan få dig til at få flere idéer:

  • Lad dig undre over ting: Du oplever og hører mange ting hver eneste dag. Meget af det tager du måske for givet og lægger ikke mærke til. Men prøv i stedet det modsatte: Lad dig undre over de ting, du hører og ser. Og tænk herefter over, om en given ting eller proces kunne foregå på en anden og mere smart og effektiv måde. Forhåbentlig kan det føre til aha-oplevelser og idéer.
  • Forhold dig til din virkelighed: Det lyder måske underligt, men forsøg at forhold dig ‘aktivt’ og nysgerrigt til din virkelighed. Det kan både være på din arbejdsplads eller i dit privatliv. Læg aktivt mærke til hvad der sker omkring dig og hvad du foretager dig i løbet af dagen. Kunne nogle af de ting og processer foregå mere effektivt? Måske vil der opstå en god idé, hvis du bliver mere opmærksom på ting i hverdagen.
  • Se ting fra andre perspektiver: Du vil (selvfølgelig) uden at tænke over det se, opleve, mærke og føle din hverdag og verden fra dit eget perspektiv. Men hvad hvis du så det hele fra et andet perspektiv? Vil et givent produkt – som er normalt i din hverdag – eksempelvis være unikt, hvis det blev tilgængeligt for folk i andre lande? Hvis du kan se ting fra andre perspektiver, kan du måske få gode idéer.
  • Snak med andre: Det kan være, der allerede spirer en idé i din hjerne. Men er den god og ny? Her er vores bedste råd, at du snakker åbent med dit netværk om din idé. For det at sige dine tanker højt – og ikke mindst få feedback fra dit netværk – vil være guld værd og formentlig give dig nye indsigter. Et andet tip er at række ud til Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut. Her kan du få uvildig og gratis rådgivning om din idé.

 

Tip #2 → Hvilken slags virksomhed skal jeg oprette?

Enkeltmandsvirksomhed? Anpartsselskab? Holdingselskab? Aktieselskab?

I dag findes der mange forskellige virksomhedsformer. Men hvilken er den rigtige for dig?

Det kan du eksempelvis få sparring og råd omkring på Virksomhedsguiden.dk. Her findes også en lang række artikler, guides og vejledninger, der kan være rigtig gode at læse, før du går i gang.

 

Tip #3 → Få hjælp og tilskud som iværksætter

Hvis du har en god idé, men mangler pengene til at føre den ud i livet, kan du måske få økonomisk tilskud.
Der er dog ofte visse krav, som din nye virksomhed eller idé skal leve op til, før den kan få støtte.
Læs mere på virksomhedsguiden.dk.

 

Tip #4 → Meld dig ind i netværk for iværksættere

Der findes flere forskellige netværk, som samler iværksættere og selvstændige. Vi har oplistet seks forskellige bud på netværk, som kan være med til at skabe værdi for både din forretning og dig selv:

  • Frie Selvstændige
    Frie Selvstændige er en stærk forening for dig som selvstændig. Vi ved du har mange kasketter på hver dag. Med Frie Selvstændige behøver du kun en kasket. Gør det, du er bedst til, så hjælper vi dig med salg, markedsføring, jura og meget mere.
  • IDA
    IDA er en A-kasse, fagforening og lønsikring for ingeniører, og tilbyder en lang række fordele og gode tilbud til deres medlemmer.
  • Startup Central
    Startup Central er et tilbud til iværksættere om at blive en del af et etableret netværk med øvrige selvstændige og iværksættere. Her er der tilbud om arrangementer, coaches og sparring på højt fagligt niveau.
  • Dansk Iværksætter forening
    Det er gratis, og som medlem får du blandt andet invitationer til foredrag og oplæg, magasinet Iværksætteren og bliver del af et netværk af ligesindede.
  • IVN
    IVN er en særlig fordelsklub for danske iværksættere. Derudover administrerer IVN Facebook gruppen Iværksætter Netværk, som har mere end 85.000 medlemmer.
  • Iværksættermedlemsskab hos Dansk Erhverv
    Det er muligt at blive gratis medlem af Dansk Erhverv i ét år som iværksætter. Her er det muligt at få værdifuld rådgivning og udvide virksomhedens netværk.

 

Vores gode venner hos Billy har skrevet en udførlig guide om opstart af virksomhed, du kan læse, hvis du vil vide mere.

 

Tip# 5 → Bliv gode venner med SKAT

Det her kan ikke understreges nok: Du må og skal blive gode venner med SKAT.
For du kommer utvivlsomt til at skulle have fat i dem flere gange med spørgsmål og andet. Så tænk gerne fra dag 1 at det er en god og spændende dialog, og at SKAT er din medspiller. Og ikke en modspiller.

 

Tip #6 → Tag gratis kursus i iværksætteri

Vil du gerne lære mere om iværksætteri, før du kaster dig ud i det?
Det kan være en god idé at tage en uddannelse i iværksætteri. På den måde bliver du klogere på alt om iværksætteri og får også mulighed for at opbygge et stærkt og relevant netværk.

Hvis du er interesseret i at tage et kursus i iværksætteri, bør du undersøge de seks erhvervshuse, der er placeret i henholdsvis Aalborg, Aarhus, Odense, Vojens, Sorø og København.

Erhvervshusene er netop sat i verden for at hjælpe og understøtte iværksættere og virksomheder i Danmark, så her kan du formentlig få et godt rygstød videre i dit projekt.

 

Tip #7 → Sæt dig ind i kørselsgodtgørelse for selvstændige

Hvis du i forbindelse med din virksomhed skal bruge din bil, bør du sætte dig ind i reglerne om kørselsgodtgørelse.

Læs vores store guide om kørselsgodtgørelse for selvstændige her.

 

Tip #8 → Sådan udbetaler du løn til dig selv

Når der er kommet gang i din virksomhed, vil du selvfølgelig gerne i gang med at udbetale løn til dig selv.

Men hvordan foregår den slags? Og hvilke regler skal du være opmærksom på?

Læs vores altomfattende guide om udbetaling af løn til sig selv her.

 

Tip #9 → Udbetaling af løn til medarbejderne – hvad er smartest?

Hvis der lidt efter lidt kommer så meget gang i din virksomhed, at du skal ansætte medarbejdere, skal du naturligvis også betale dem løn.

Derfor har du brug for et smart, intuitivt og brugervenligt lønsystem.

Hos Salary har vi gjort det enkelt for iværksættere at holde styr på lønnen. Og så er det perfekt for iværksætteren, da det er gratis for virksomheder med op til tre medarbejdere.

Læs mere om Salary som lønsystem her.

 

Tip #10 → Overvej om du har behov for ekstern rådgivning

Som ny iværksætter er der mange nye ting du skal forholde dig til, og der kan nemt opstå tvivl omkring regler og love. Derfor bør du overveje om du har behov for ekstern rådgivning. Det kan eksempelvis være en bogholder eller revisor der kan hjælpe dig med at få et godt økonomisk overblik, og rådgive omkring din virksomheds økonomi.

Det kan også være i form af en advokat, der kan hjælpe med at udfærdige kontrakter til leverandører, ansatte eller lignende.

Hvis du vurderer at du har behov for ekstern rådgivning, kan du på Ageras.dk få 3 gratis tilbud på revisor, bogholder, eller advokat.

 

Ønsker du mere inspiration, kan vi anbefale Billys ultimative tjekliste til opstart af virksomhed.

Lyt med, når vi hylder de danske MicroHeroes

I podcasten giver vi mikrofonen videre til hverdagens helte hos små- og mellemstore virksomheder, hvor de deler deres erfaringer og råd indenfor løn, HR og administration.

Lyt til MicroHeroes
Podcast