Har du mere end 20 medarbejdere? Lad os tage en snak om, hvad Salary kan gøre for dig.

Hvad er sh betaling? 

SH-betaling er en form for ekstra betaling til ansatte, der er timelønnede i en virksomhed.

Fastansatte

Fastansatte medarbejdere får en grundlæggende månedsløn, som ikke varierer. Her har virksomheden og medarbejderen typisk aftalt en omtrentlig, månedlig arbejdstid. De fleste månedslønnede vil så bare have fri på disse helligdage, men for nogle vil der også være arbejde at udføre på disse dage.

Timelønnede

For de fleste timelønnede betyder søgnehelligdagene, at deres arbejdsplads har lukket. Og da disse medarbejdere aflønnes pr. time og ikke pr. måned vil det betyde, at der ikke er arbejde at udføre og dermed heller ikke løn at tjene. Den timelønnede medarbejder kan i stedet opspare en SH-opsparing, som er en opsparing, hvor medarbejderen løbende indsætter en andel af sin løn på. Hvis der så forekommer en søgnehelligdag, hvor medarbejderen ikke kan arbejde og få løn, fordi arbejdspladsen holder lukket, så kan den timelønnede medarbejder i stedet få løn ved at trække på sin SH-opsparing.

For nogle arbejdspladser vil det også være sådan, at de ikke holder lukket på søgnehelligdage og kalder sine medarbejdere ind på søgnehelligdage.
Hvis man som timelønnet medarbejder arbejder på søgnehelligdage, og man er dækket af overenskomst, så vil det typisk betyde, at man har ret til en eller anden form for merløn eller kompensation for at arbejde på en søgnehelligdag. Er man ikke dækket af overenskomst, så vil evt. kompensation for at arbejde på søgnehelligdage være efter aftale mellem medarbejder og arbejdsgiver.

Hvad er søgnehelligdage?

Søgnehelligdage, eller SH-dage, som de også benævnes, er helligdage som falder på hverdage. Søgnehelligdage inkluderer altid følgende dage, da disse altid falder på en hverdag:

Skærtorsdag

Langfredag

Påskedag

Pinsedag

Himmelfartsdag

Afhængig af, hvilke dage nedenstående helligdage falder på, så vil de også gå for at være søgnhelligdage:

  • 1. Juledag
  • 2. Juledag
  • Nytårsdag

Såfremt de tre ovenstående dage falder på en hverdag, så vil de være søgnhelligdage. Hvis de falder på en weekend-dag, så vil de ikke være det.

Dyk ned i vores lønordbog og bliv klogere på løn.