Har du mere end 20 medarbejdere? Lad os tage en snak om, hvad Salary kan gøre for dig.

Hvad er en feriedag?

I Danmark har alle medarbejdere, jf. Ferieloven, ret til mindst 25 dages ferie. Hvis man er timeansat, så opsparer man feriepenge, som man kan få udbetalt, når man afholder sin ferie. Hvis man er fastansat, så optjener man feriedage med løn, samt et ferietillæg på mindst 1% af lønnen. Fastansatte får dermed udbetalt sin almindelige løn under ferie. Ferietillægget vælger de fleste at udbetale på én gang med maj-lønnen, og det skal senest udbetales ved medarbejderens første feriedag.

Det er vigtigt at notere sig, at hvis ens fastansatte medarbejder har opsparet ferie, som ikke er blevet brugt, og han/hun opsiges, så skal værdien af disse feriedage indbetales til Feriekonto. Heldigvis kan du, med Salarys lønsystem, sørge for, at dette sker automatisk.

Prøv Salary gratis

 

Hvad er reglerne i den nye ferielov?

Den nye ferielov går, grundlæggende, ud på, at medarbejdere nu optjener ferie i takt med, at de får udbetalt løn. Førhen optjente man ferie, som man så kunne afholde året efter. I dag kan man i princippet optjene ferie og afholde det med det samme.
At man kan afholde ferie med det samme betyder også, at der er nye frister for indberetning og indbetaling til Feriekonto, som man kan læse nærmere om her

Ændringerne i fristen og indbetalingen vedrører både fastansatte og timeansatte.

Læs mere om den nye ferielov i vores guide her.

Hvad koster en feriedag?

Værdien af en feriedag er 4,8% af månedslønnen. Hvis man, som fastansat medarbejder, afholder ferie uden at have opsparet feriedage, så fratrækkes 4,8% af månedslønnen for hver feriedag, som afholdes.

Hvordan beregnes en feriedag?

Med den nye ferielov, så opsparer man 2,08 feriedage om måneden, svarende til 25 feriedage om året. Det gør man uagtet om man er fuldtids- eller deltidsansat.

Hvis du til gengæld er lønnet pr. 14. dag eller ugentligt, så opsparer du feriedage pr. 14. dag eller pr. uge. Her vil man opspare 0,48 dage pr. lønperiode, hvis man er ugentligt lønnet (svarende til 2,08 pr. måned). Hvis man er lønnet hver 14. dag, så vil man opspare 0,96 dage pr. lønperiode (svarende til 2,08 pr. måned).

Ansættes man midt i en måned, så korrigeres de opsparede feriedage derefter. Generelt opsparer man 0,07 feriedage pr. dag man er ansat. Hvis man eks. ansættes den 21. december, så er man ansat i 11 dage i december, hvorfor man opsparer 0,77 feriedage for december. Regnestykket lyder:

(Antal dage man har været ansat i en måned X 0,07 feriedage) = Feriedage opsparet

Hvor mange timer er en feriedag

En feriedag svarer til den gennemsnitlige arbejdsdag i timer. Som almindelig fuldtidsmedarbejder udgør en feriedag 7,4 timer.

Prøv Salary – Danmarks letteste lønsystem

Salary er til dig, der ønsker høj brugervenlighed, fuld automatisering, og de bedste integrationer. Flere end 10.000 virksomheder har allerede truffet det enkle valg – nu er det din tur.

Opret dig gratis og uden binding
Brikker grøn