Iværksætteri: Gode råd til dig der ønsker at starte egen virksomhed

Werner Valuer, tidligere kendt som Toke Kruse, som også er grundlægger af Salary besvarer i dette interview en række spørgsmål, som kan hjælpe alle nye iværksættere lidt tættere på drømmen om at starte selvstændigt op.

 

Gode råd fra serieiværksætter Werner Valeur

Vi spurgte Werner ind til dét at starte en virksomhed. Du kan se alle spørgsmål og svar både på skrift og i videoformat nedenfor:

 

 

Spørgsmål: Hvordan blev du selv iværksætter/hvad er din egen iværksætterhistorie?

Svar: Jeg blev iværksætter for mange år siden. Det startede faktisk før jeg fik mit første cvr nr. Det startede med at slå græs for naboen, og de historier har vi hørt før fra rigtig mange iværksættere. Min første virksomhed det var hjemmesider, firmaet hed Dessert.dk og her lavede vi hjemmesider, hvor internettet nærmest ikke var opfundet.

Det var en virksomhed jeg solgte 10 år efter jeg startede det, og så gik det løs. De første 10 år prøvede jeg mange forskellige ting, og det lykkedes ikke særlig godt, men lige pludselig fangede jeg formlen for hvordan man starter en virksomhed, og hvad der egentlig er en god ide. Og det var i den forbindelse jeg startede Billy – det regnskabsprogram jeg solgte sidste år til et stort to cifret millionbeløb. 

 

 

Spørgsmål: Hvad er dine 3 bedste råd til personer, der har en iværksætterdrøm i maven?

Svar: Det er klassisk at folk tænker, hvordan kommer jeg i gang som iværksætter? Og her har jeg tre råd, du kan tage med før du hopper ud som iværksætter. Det første er at turde gøre det, lægge alt frygt til side.
Der var nogen der spurgte inden jeg tog til USA, hvad sker der hvis du ikke lykkes i USA? Ja så køber jeg jo bare en billet hjem til Danmark igen, og sådan skal du også tænke inden du springer ud som iværksætter.
Hvad er det værste der kan ske? Det er jo bare at du kommer tilbage til det almindelige jobmarked, så den frygt skal du kunne parkere på en eller anden måde.

Det er heller ikke nok at du kun selv har en mega lyst til iværksætteri, dem som er dig nærmest skal også have lyst til at være med på rejsen. De behøver ikke være helt med på rejsen, men det er vigtigt at dine nærmeste bakker dig op, for at lave en million-exit efter tre år, det eksisterer ikke.

Råd nr. to er at du ikke skal være iværksætter alene, men sammen med andre, du skal altså starte ud med en co-founder, så I er to om at bygge jeres virksomhed fra starten.

Det her med at sidde alene i en mørk kælder og spiser en masse pizza, det er altså lidt sjovere, hvis du har nogen at dele pizzaen med. Jeg forslår altid at starte med andre, og gerne en eller flere der er markant anderledes end dig selv I forhold til jeres kompetencer, men hvor I er meget ens omkring jeres vision om at starte en ny virksomhed, og at lykkes med den. Det duer ikke at I har helt forskellige ambitionsniveauer, det er vigtigt at I er alignet med hvad det er I gerne vil bygge.

Det sidste råd er at være tålmodig og forberedt på den rejse du skal på, det duer ikke at du bare hopper ud i det i vildskab uden at have en plan, og uden at vide hvad konsekvensen er hvis du ikke lykkes. For det er faktisk sådan at 9 ud af 10 iværksættere ikke lykkes. Så det kræver en vis potion tålmodighed at komme igennem de første par år, uden løn og en masse frustrationer. De frustrationer har jeg stadig, nu handler det ikke om løn, nu er det nogle andre frustrationer, at kunne håndtere en masse besvær og bøvl rigtig mange gange.
Det bliver din hverdag, så du skal indstille dig på at det bliver super hårdt, men der kommer også en lille gevinst med, det behøver ikke være million-exitet, det kan også være friheden til at vælge hvornår du møder og friheden til at vælge dine kollegaer.

Så der er også en masse gode ting, som er alt andet end pengene. Det kan bare være det at du arbejder med en ide som du brænder for, og de mennesker omkring dig. Det er nogen af de positive ting der følger med når du starter som iværksætter.

 

 

Spørgsmål: Kræver det altid en ny og original idé/forretningsidé for at blive iværksætter?

Svar: Der er mange der tænker, hvad er den gode ide, før jeg starter op. Skal det være en fuldstændig original, innovativ ide, ingen andre har set på kloden? Til det er mit typiske svar, nej det behøver det ikke. Faktisk ville jeg selv, helst gå ind i en ny virksomhed, hvis der allerede var nogle der var lykkedes på det marked.

Da jeg startede Billy, fandtes der allerede andre regnskabsprogrammer, de var ikke brugervenlige og henvendte sig til bogholdere, men der var et marked for regnskabsprogrammer. Så det handler om at gå ind i et marked med en ide der allerede er afprøvet af andre. Der er nogle andre der allerede har brændt nallerne eller lykkedes med at få etableret et marked, og så skal du tage din andel af det marked. Det var det jeg gjorde med Billy, og det lykkedes, og der er normalt plads til mere end en konkurrent. Der er både E-conomic, Dinero og Billy, der blev de tre spillere på det danske marked.

Det samme gælder indenfor løn, hvor Salary er en af de nye spillere, der sætter brugervenlighed i fokus, og gør det til en af vores kernekompetencer. Det er blandt andet der vi skiller os ud fra de andre lønprogrammer.

 

 

Spørgsmål: Hvilke personlige egenskaber har/bør en god iværksætter have?

Svar: Der findes ikke en formel på hvordan man skal være en god iværksætter. Det kan være at du har et fightergen, så lige meget hvad der sker, så kæmper du for at få det første salg, men det kan også være at du har et gen, der gør at du er meget tålmodig og omhyggelig i det du laver.

Så der er ikke én ting, men en fælles nævner for det at være iværksætter er at du skal have et drive, og ikke være bange for at fejle. Så hvis man har et drive og en god ide man vil kæmpe for, og man samtidig ikke er bange for at det går galt, er man rigtig godt på vej. Men det er naturligvis ikke nok, der er mange ting man skal være god til som iværksætter. Du skal være god til at sælge din ide, så hvis du er alene skal du både være en god sælger, og kunne udvikle dit produkt eller ydelse du vil sælge. Derfor er min anbefaling også ikke at gøre det alene, gå derud hånd i hånd med et team så I kan komplimentere hinanden.

 

 

 

Spørgsmål: Hvilke faglige egenskaber bør en god iværksætter have?

Svar: Iværksætteri er noget vi siger, skal være på skoleskemaet, men er der i virkeligheden noget faglighed bag iværksætteri? Her tror jeg man kan skille vandene lidt, nogle siger at man behøver ikke en uddannelse for at blive iværksætter, og nogle vil sige få en uddannelse så du har nogle værktøjer du kan bruge når du bliver iværksætter. Jeg er nok lidt imellem, man kan godt blive iværksætter uden at have en videregående uddannelse. Omvendt, hvis du har en uddannelse har du fået nogle værktøjer du kan bruge i den praktiske hverdag.

Så der er ikke en specifik faglighed, men det er altid godt at være klog på det marked du skal ind i. Hvis du har en høj faglighed omkring det du sælger, så er det nemmere at lave et godt produkt. Hvis ikke du har en faglighed omkring dit produkt, er du måske klog på online markedsføring, og så er din styrke at promovere dit produkt på online marketing kanaler. Så du kan enten have en faglighed omkring nogle værktøjer der kan promovere din ide, men du kan også have nogle fagligheder omkring dit produkt.

Derfor kan I komplimentere hinanden godt, hvis I er et team der kan dække begge områder.

 

 

 

Spørgsmål: Hvad kræver det at få succes som iværksætter?

Svar: Der er mange der spørger, hvordan får man succes som iværksætter? Der er ikke kun én ting der indrammer det, der er rigtig mange, men det der har været mest behjælpeligt med min succes, er den eksekverings-power jeg har. Jeg kan simpelthen ikke stoppe før jeg har fået succes. Så den her vilje til at lykkes og en stærk tro på sig selv, det har været rigtig afgørende for mig. Men sådan har det ikke altid været, og uden at du skal høre hele min barndoms historie, så var jeg en af de dårligste elever i folkeskolen. Der havde jeg sgu ikke troen på mig selv.

Den fik jeg i gymnasiet, hvor jeg sluttede med det næsthøjeste snit, og det har ikke været at få det næsthøjeste snit der har været vigtigt for mig, men det har været troen på, at jeg kunne lykkes, at jeg kunne flytte mig fra A til B. Det havde jeg ikke i starten. Men med vilje og troen på at man kan selv, og hvis man ikke kan selv kan man få hjælp eller partner op med nogen. Det er en af de allervigtigste ting for at du skal kunne lykkes som iværksætter.

 

 

Spørgsmål: Hvilke ofre må man bringe for at få succes som iværksætter?

Svar: Jo større succes, des større ofringer har man haft, og jeg har også haft mine ofringer. Da jeg startede mine første virksomheder, brugte jeg enorm meget tid, det var ikke et deltidsarbejde. Jeg joker i dag med at jeg nu arbejder deltid, fordi jeg kun arbejder 50 timer om ugen.

Det har en downside at stræbe efter succes, men det skal også siges at succes kommer i mange forskellige størrelser, mange forskellige skostørrelser. Hvis du vil have meget stor succes, og det handler om at du vil lave et stort exit, så kommer du ikke udenom at du skal lægge rigtig mange arbejdstimer. Men succes kan jo også være at du får din første ansatte, så du kan arbejde mindre. Så succes er også bevægeligt og en elastisk størrelse.
Du definerer selv hvad der er succes for dig, og derfor definere du også selv hvor meget arbejde du skal lægge i at få succes.

Det er vigtigt at sige at iværksætteri er en sjov størrelse, for den har mange forskellige former, og hvis du accepterer det, så har du måske heller ikke det ydre pres fra folk der spørger, lykkes du nu, hvor vi er tilbage med frygten for at fejle, hvilket er noget sludder og vrøvl, det skal man selvfølgelig ikke være bange for.
Jeg har stiftet knap 20 virksomheder, nogle af dem er ikke blevet til noget, nogle af dem måtte jeg lukke, jeg er dog ikke gået konkurs med en virksomhed. Men omvendt så starter man en virksomhed og finder ud af at markedet ikke var klar, eller det var bare en dårlig ide, det var et dårligt produkt, der var nogen der syntes det var en god ide, men de var faktisk ikke villige til at betale for det.

Alle de ting der påvirker om du får succes, kan også være eksterne faktorer, så det er ikke nødvendigvis en selv, men det er klart at man kan skubbe det i den rigtige retning, hvis du har den rigtig tro, den rigtige ide og i øvrigt har det rigtige team med et godt produkt.

 

 

 

Spørgsmål: Hvad har været din største personlige succes som iværksætter?

Svar: Der er mange der spørger, hvad er ens personlige succes, og jeg tror min største personlige succes var at springe ud som iværksætter, og føle at man kunne favne hele verden.

Jeg har lavet fire exits, og hvert exit er noget særligt, Billy var klart det mest specielle exit, det var noget jeg arbejdede på med mit team i ti år. Det var også noget der redefineret mit liv efterfølgende, så på den måde har det nok været det der har gjort den største forskel.

Men små ansættelser, af de rigtige personer på de rigtige tidspunkter, som åbner nye døre man ikke selv havde set, er også nogle af de små succeshistorier man skal tage med sig, og dem har jeg også rigtig mange af. Det er dem man ikke tænker har haft den store indflydelse på den store succes, men de små successer har altså også stor betydning for at komme frem til slutmålet.

 

 

Spørgsmål: Og hvornår har du været allermest nede i kulkælderen?

Svar: Som iværksætter sidder du ikke kun på toppen af et bjerg og kigger ud over det hele, der er også tidspunkter, hvor man er helt nede i kulkælderen. Jeg havde en virksomhed mange år tilbage, hvor omsætningen gik fra en halv million om måneden til 200.000 kr.

 

Jeg vil sige at vi kæmpede hårdt og kom også nogenlunde tilbage. Det var lidt en nedtursperiode, for alle de penge der kom ind var også de penge jeg investerede i andre firmaer jeg var med i. Der får man lige lidt nedtur på, og man kan ikke gå ned, og hæve sin faste løn hver måned

Så man trækker lidt på sin opsparing mens man håber på at tingene bliver bedre, og ting går sjældent i det tempo man gerne vil have det, så det tog alligevel lidt tid at komme tilbage til normalen, men det var en periode hvor det ikke var særlig muntert at være iværksætter. Der kunne man ikke garantere at ens løn kunne trækkes ud måned efter måned.

Jeg håber at du kunne bruge nogle af de inputs jeg havde her på siden, og så er det selvfølgelig også værd at nævne at jeg har investeret i lønsystemet Salary, som har produceret disse videoer.

I Salary kan du få lavet dine egne lønsedler, og det er et super brugervenligt lønsystem, der arbejder sammen med både Dinero, Billy og e-conomic og en masse andre regnskabsprogrammer, så det hele bliver super nemt for dig.
Vi har også nogle integrationer til Contractbook, hvor du automatisk får opdateret dine kontrakter – både i lønsystemet og overfor medarbejderne.

Så der er masser af gode grunde til at blive kunde hos Salary , og hvis du er kunde hos nogen af vores konkurrenter, så kan vi også hjælpe dig med at flytte dig over til os, hvis det er et ønske du har
Kan du have en rigtig god dag. Hej!

 

Få mere inspiration

Vores gode venner hos Billy har skrevet en udførlig guide om opstart af virksomhed, du kan læse, hvis du vil vide mere. Vi har også masser af viden, inspiration, og gode råd til iværksættere vi gerne vil dele med dig. Læs eksempelvis vores indlæg om at udbetale løn til sig selv, øvrige råd og tips til iværksætteri eller skriv dig op til at modtage vores bedste indhold hver måned her.